Keski-Uudenmaan Parkinson kerho  KU-Parkkis

Keski-Uudenmaan Parkinson kerho sai alkunsa syksyllä 1999. Keravalla Timontie 4:ssä sijaitsevassa Viertolan toimintakeskuksessa kokoontui Uudenmaan Parkinson-yhdistyksen järjestämään tilaisuuteen joukko Parkinsonin tautia sairastavia henkilöitä sekä heidän omaisiaan. Asiantuntijana tilaisuudessa toimi neurologi Heikki Teräväinen, joka selvitti kuulijoille mistä Parkinsonin taudissa on kysymys ja kuinka tärkeätä on vertaisryhmätoiminta tämänkaltaisen sairauden hoidossa ja sen kestämisessä potilaalle. Hän ehdotti, että Keski-Uudellemaalle perustettaisiin Uudenmaan Parkinson-yhdistyksen alaisuuteen paikalliskerho, joka pyrkisi kokoamaan tällä alueella asuvia Parkinson potilaita ja heidän omaisiaan yhteisiin tilaisuuksiin. Näissä tilaisuuksissa ( kokouksissa ) olisi jatkossa helpompi, kuin ilman niitä, jakaa viimekäden tietoa sitä tarvitseville.

Kun Kari Nykänen vielä suostui kerhon puheenjohtajaksi, päätettiin tällainen kerho perustaa ja sovittiin seuraavasta tapaamisesta paikkana Viertolan päiväkeskus.

Seuraavassa yhteistapaamisessa annettiin kerholle nimeksi Keski-Uudenmaan Parkinson kerho KU-PARKKIS. Kokouspaikaksi jatkossa sovittiin Viertolan päiväkeskus ja ajaksi kuukauden ensimmäinen maanantai. Samalla tehtiin päätös, että kuukausikokouksiin pyritään kutsumaan mahdollisimman paljon asiantuntijoita esitelmöimään omasta alastaan ja sen suhteesta Parkinsonin tautiin. Asiantuntijoita onkin sittemmin vieraillut kokouksissamme runsaslukuinen määrä varsin monelta eri alalta.


Mainittakoon vielä, että noin vuotta aikaisemmin yritettiin samanlaista kerhon aikaansaamista Järvenpäässä, mutta silloin asia ei edennyt ensitapaamista pidemmälle, koska silloin kerholle ei löytynyt vetäjää.


Heti alusta alkaen kerhon toiminta on ollut varsin vilkasta ja ajan kuluessa toimintaa on tullut niin paljon, ettei vapaata arkipäivää tahdo löytyä, mikäli kaikkeen toimintaan haluaa osallistua.

Pääpainona toiminnan järjestämisessä on ollut potilaan henkisen ja ruumiillisen kunnon ylläpitäminen ja näin luoda hänelle mahdollisimman hyvät lähtökohdat taisteluun tätä vakavaa tautia, jota ei voi parantaa, vastaan. Ruumiin kulttuuri liikunnan muodossa on ollut ehkä tärkeimmällä sijalla.


Kerho on järjestänyt yksittäisiä retkiä ja vierailuja kulloinkin ajankohtaisiin tai muuten kiinnostusta herättäviin kohteisiin kuten: teattereihin, kylpylöihin ja jopa vierailuja naapurimaahan Eestiin. Olemme olleet vierailuilla sisar yhdistystemme luona, kuten hekin meidän vierainamme. Kaikkeen tähän toimintaan olemme toivottaneet tervetulleeksi myös lähiomaiset riippumatta siitä, ovatko he Parkinson-liiton jäseniä vai ei.

 

Omaa jäsenmaksua kerholla ei ole.

 

Tähän asti suurimpana yksittäisenä projektina ja saavutuksena voidaan ehdottomasti pitää Elämänmatkaajat näytelmää, joka sai alkunsa jostakin keskustelusta pienessä ryhmässä, ja sen toteuttamista.

Kun Kaarina Korhonen kuuli tästä ideasta, hän kirjoitti näytelmälle käsikirjoituksen. Alun perin oli tarkoitus esittää näytelmä yhdistyksen pikkujoulussa. Kun yhdistyksessä kuultiin hankkeesta ja tulossa oli Parkinson-liiton 20-vuotis juhlat, esitettiin sieltä kysymys, että voisimmeko esittää näytelmän tässä juhlatilaisuudessa. Kerho päätti ottaa härkää sarvista kiinni ja suostui ehdotukseen. Nyt olimme kuitenkin jo niin vaativan suorituksen edessä, että tarvitsimme ammattiapua. Ohjaajaksi näytelmälle saimme muutaman mutkan kautta näyttelijä / ohjaaja Petra Freyn, joka hoiti ohjauksen ansiokkaasti. Näytelmästä tuli niin suuri menestys, että sitä pyydettiin esittämään useassa tilaisuudessa uudelleen ja näin tapahtuikin. Jossain vaiheessa heräsi ajatus näytelmän videoinnista. Kun Tuusulanjärven rannalta löytyi sopiva luonnonkaunis paikka Kale Kososen pihapiiristä ja video-ohjaajaksi Petra Freyn rinnalle saatiin toimittaja Tarja Talqvist, toteutettiin videointi yhtenä kauniina viikonloppuna kesäkuun alussa 2005. Videomateriaali siirrettiin DVD-levylle, jossa muodossa sitä on ostettavissa Keski-Uudenmaan Parkinson kerholta.

 

Kerhon 10-vuotisjulkaisun pääkirjoitus:  Parkinson  kerhon 10 vuotta

 

Keski-Uudenmaan Parkinson-kerho 10-v.  kuvia ( latautuminen kestää hetken )

  

         Puheenjohtaja Esa Latvion pitämä puhe kerhon tilanteesta, syyskuussa 2014 vietetyssä kerhon  15 vuotisjuhlassa

        Järvenpäässä.

      

      Jälkimaininkeja syyskauden avajaisista 18.9.2015    ( Saarenmaan valssi yhteislauluna )