PARKINSON KERHON 10 VUOTTA

 

Keski-Uudenmaan Parkinson-kerho  tarjoaa toimialueellaan Parkinsonin tautia sairastaville ja heidän omaisilleen mahdollisuuksia yhdessäoloon, vertaistukeen, erilaisia virikkeitä, virkistystä ja runsaasti monipuolista liikuntaa.

 

Keski-Uudenmaan Parkinson-kerho perustettiin syyskuussa 1999. Toimintamallin määrittäminen aloitettiin perustamiskokousta seuranneessa kokouksessa: haettiin mahdollisuuksia. Oleellista oli omaisten mukanaolo, liikunnan tukeminen, asiantuntijoiden alustukset kerhokokouksissa ja pyrkimys omatoimiseen toiminnan rahoittamiseen. Kerhon toimintaa on leimannut alusta asti innovatiivisuus sekä rohkeus tarttua mahdollisuuksiin ja haasteisiin. Jäsenmäärä oli alkuun noin 20.

 

Omaisten painokas mukanaolo on syventänyt kerholaisten ystävyyttä perheiden sisäisiksi ystävyyksiksi. Omaisilla on ollut merkitsevä osuus kerhon varainhankinnassa. Kerho on järjestänyt myyjäisiä sekä arpajaisia muun muassa Sinitaivas konserteissa sekä yhdistyksen kokouksissa, joiden ohjelmallisesta sisällöstä kerho on vastannut.

 

Kerholiikunta alkoi omaohjatulla joogalla syksyllä 1999. Vuonna 2003 saavutettiin nyttemmin vakiintunut määrä viisi liikuntatapahtumaa viikossa:

o        Vesiliikunta fysioterapeutin ohjaamana

o        Keilaaminen aluevalmentajan ohjaamana

o        Pelkkis

o        Venyttelyjumppa fysioterapeutin ohjaamana

o        Pukka

Kerhon panos on ollut merkitsevä kerhojen keskeisen kilpailutoiminnan käynnistämisessä: pukkaliiga, keilaturneet ja parkiadit. Kilpailutoiminta on lisännyt liikunnan harrastusta useissa kerhoissa.

 

Kulttuuri- ja yhteisöjen tapaamisia on tuettu. Kerho on tehnyt teatteri- ja kylpylämatkoja kotimaassa sekä Virossa, käynyt taidenäyttelyissä, opiskellut lasimaalausta ja keramiikkatöitä. Kerhon ohjelmaan on kuulunut vierailuja muissa kerhoissa ja päinvastoin. Kansainvälistä toimintaa edustaa yhteydet Virolaisiin Parkinson järjestöihin: tapaamisia on järjestetty sekä Virossa että Suomessa.

 

Talvella 2003 kerho astui uudelle alueelle. Alkoi Elämänmatkaajat näytelmän tuottaminen. Mukaan tarvittiin uusia yhteistyökumppaneita. Käsikirjoituksen kirjoitti Kaarina Korhonen Vantaa Myyrmäki kerhosta, ohjaajaksi palkattiin näyttelijä Petra Frey, käsiohjelman muotoili Esko Kutvonen Kirkkonummen kerhosta. Merkitsevänä tukena olivat Jouko H Nissinen, Uudenmaan Parkinson-yhdistys, Opintotoiminnan keskusliitto, Keravan ja Järvenpään kaupungit sekä Tuusulan kunta. Runsaan vuoden valmistelun tuloksena elämänmatkaajat esitettiin Parkinson-järjestötyön vuosijuhlassa huhtikuussa 2004 Hanasaaren kulttuurikeskuksessa Espoossa salin täyttäneelle yleisölle. Esitys toistettiin myöhemmin viidellä paikkakunnalla. Näytelmän näki noin 600 katsojaa.


Tekstikehys: Alustajia kerhon kokouksissa ovat olleet mm seuraavat huippu asiantuntijat:

Soile Kauppi, aluetyöntekijä
Mikko  Kannisto, fysiatri
Tuomo Lehtovuori, ylilääkäri
Ariel Gordin, professori
Kari ja Tellervo Aho, neurologi ja toimittaja
Kainu Mikkola, liikuntaneuvos
Veikko Tarvainen, joogaohjaaja
Martti Pitkänen, kirkkoherra
Hämeenkyrössä (3)
Marja Hietanen, neuropsykologi
Pentti Mikkonen, kirkkoherra
Seppo Anttila, psykoanalyytikko
Erkki Reen, keilaohjaaja
Heikki Teräväinen, professori
proviisori Tuusulan apteekista
Pirkko Laiho, Kelan edustaja
Seppo Kaakkola, dosentti
Matti Iivanainen, professori
Jukka Nykänen, ylilääkäri
Risto Vataja, neuropsykiatri
Jutta Paloheimo, puheterapeutti
Pia Lepistö, neurologi
Päivi Reen, toimintaterapeutti
esittelijä, sairaanhoitaja
Kati Virtanen, fysioterapeutti
Talvella 2005 syntyi ajatus Elämänmatkaajat näytelmän tallentamisesta. Kuvausten ohjaajaksi palkattiin dokumenteillaan mainetta saanut toimittaja Tarja Tallqvist ja hänen kuvausryhmänsä. Esityksen ohjaajana jatkoi Petra Frey, dvd-kotelon kannet viimeisteli Esko Kutvonen. Kuvaukset tehtiin kauniina kesäpäivänä Kale Kososen upealla tontilla Tuusulan järven rannalla. Elämänmatkaajat oli valmis laajempaan levitykseen.

 

Talvella 2006 kaivattiin uutta toimintaa. Perustettiin toiminnan valmisteluryhmä, joka tuotti ehdotuksen kolmiosaisen "Sairaus ja luovuus" tapahtuman järjestämisestä kevään 2007 Parkinson-viikon juhlistamiseksi. Tapahtuma koostui paneeli keskustelusta, kerholaisten kätten taitojen näyttelystä sekä sketsisikermästä. Näyttelyn yhteydessä myytiin kahvia, näyttely tavaraa ja arpoja.

 

Paneelissa istui arvovaltainen ja tietävä joukko. Paneelia johti Sakari Leino, keskustelijoina olivat psykoanalyytikko Seppo Anttila, kansanedustaja Tarja Tallqvist, professorit Heikki Teräväinen ja Ariel Gordin. Noin 200 päinen yleisö osallistui vilkkaana lainehtineeseen keskusteluun.

 

Parkinson-potilaiden kätten työt hämmästyttivät ja ihastuttivat monipuolisuudellaan ja taidokkuudellaan. Suurimman huomion keräsi ehkä kerhon naisten vanhojen Parkkis-lehtien kansista rakentama paperikassireliefi.

 

Sketsien valmistelu aloitettiin kerholaisten kirjoittamista tilannekuvauksista ja kertomuksista. Esittäjät ja yleisö työstivät harjoituksissa tilannekuvat tapahtumiksi ja käsikirjoituksiksi. Sketsien ja ilmaisutaidon ohjaajaksi palkattiin taiteilija Juha-Pekka Palonen Keski-Uudenmaan teatterista. Tuotettiin aluksi neljä sketsiä: Mahtikortti, Ovela kikka, Etikkaa ostamassa, Pissavaiva. Jatkoesityksiä varten (muun muassa Orion yhtymän järjestämä symposium Parkinsonin taudin tutkijoille ja neurologeille) tuotettiin yksi neurologiaiheinen sketsi: Väärä potilas.

 

On  aika uudistaa toimintaa. Jäsenmäärä on kasvanut yhdeksässä vuodessa viisinkertaiseksi. Suunnitelmissa on muun muassa taideaineiden opiskelu yhteistyössä muiden järjestöjen ja kansalaisopiston kanssa sekä kerhon sisäisen pienryhmä- ja vertaistukitoiminnan vahvistaminen.